Speculaashuizen in het Architectuurmuseum

12 december 2011 10:10

Tot en met 8 januari is zijn in het Architectuurmuseum (Arkitekturmuseet) de prachtigste speculaashuizen en andere bijzondere creaties te zien. Ieder jaar organiseert het museum een wedstrijd wie de mooiste bouwwerken kan maken van speculaasdeeg. Dit jaar is het thema: "Trots en vooroordelen - Bak je eigen trots en verbrand trieste vooroordelen."

Pepparkakor en pepparkakshus (speculaashuizen)

Het eten van pepparkakor (Zweedse speculaasjes) is een eeuwenoud gebruik, mensen aten ze al in de 14e eeuw.
Ook het bouwen van speculaashuisjes is al een oude traditie, al weet men niet precies wanneer hiermee begonnen werd. Traditioneel worden ze voor de kerst gebakken en versierd, en tijdens julgransplundringen (het aftuigen van de kerstboom) op 13 januari worden de huisjes gesloopt en opgegeten.
De bouwwerken kunnen allerlei vormen hebben van schattige kleine huisjes tot heuze kastelen, maar een ding hebben ze gemeen, ze zijn heerlijk. 

Architectuurmuseum

Het Architectuurmuseum ligt op het eiland Skeppsholmen, vlak bij Gamla Stan. Het museum is geopend op dinsdag van 10.00 - 20.00 uur en op woensdag t/m zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur. (het museum is gesloten op 24/25/26 en 31 december).

Houders van de Stockholm Card hebben gratis toegang tot het Architectuurmuseum.

 

 

Plaats een reactie

Informatie over adverteren op deze site

Neem voor meer informatie contact op met redactie(a)stockholm-stedentrip.nl