Skansen

Skansen opende in 1891 voor het eerst haar poorten en is daarmee het oudste openluchtmuseum ter wereld. De oprichter van het museum, Arthur Hazelius, zag dat Zweden in de tweede helft van de 19e eeuw erg veranderde: fabrieken werden gebouwd, spoorwegen werden aangelegd en grote aantalen mensen trokken van het platteland naar de steden. Hazelius vond dat een mens zichzelf alleen maar kon leren kennen door naar zijn geschiedenis te kijken en daarom moest deze geschiedenis bewaard blijven.

In Skansen zie je hoe mensen vroeger in Zweden leefden. In het museum vind je gebouwen, planten, bomen en dieren uit heel Zweden, van zuid tot noord.
In de beginjaren werden alle huizen in Skansen ”bewoond” door levensgrote poppen, maar deze werden al snel vervangen door echte mensen in de klederdracht die hoort bij het gebied waar het gebouw vandaan komt. Oprichter Hazelius vond het belangrijk dat Skansen een levend museum zou zijn.

Skansen is meer dan alleen een openluchtmuseum

Skansen is niet alleen een openluchtmuseum, maar ook een dierentuin met Scandinavische dieren, zoals elanden, rendieren, wolven, beren en veelvraten. Je vindt er echter ook meer exotische dieren. Skansenakvariet, vlakbij de hoofdingang, is een belevenis op zich. Hier vindt je alles van vissen tot papegaaien en van apen tot krokodillen.

In Skansen worden belangrijke feestdagen en tradities uitgebreid gevierd. Voorbeelden hiervan zijn: pasen, Walpurgisnacht (Valborgsmässoafton). midzomer, Allsång på Skansen, Lucia, de jaarlijkse kerstmarkt en natuurlijk kerst.

Openingstijden en bereikbaarheid

Skansen is dagelijks geopend, het hele jaar door.De beste manier om Skansen te bereiken is de veerboot vanaf Slussen (Djurgårdsfärjan, het hele jaar door) of vanaf Nybroplan (Nybrofärjan, zomerseizoen). Je kunt ook de tram (lijn nummer 7 van Sergels Torg) of de bus (lijn 44 vanaf Karlaplan). Uiteraard kan je ook naar Skansen lopen via Djurgårdsbron.
Het is geen goed idee om met de auto naar Skansen te komen, want de mogelijkheden om te parkeren zijn heel erg beperkt.

Gratis toegang met de Stockholm Card

Toegang tot Skansen en Skansenakvariet is gratis voor houders van de Stockholm Card.

 

 

Plaats een reactie

Informatie over adverteren op deze site

Neem voor meer informatie contact op met redactie(a)stockholm-stedentrip.nl